Over Ervaringsmaatjes

Ervaringsmaatjes is een maatjesproject van SIZ Twente. Kinderen die opgroeien met een ziek of beperkt gezinslid worden gedurende een schooljaar lang ondersteund door ervaringsdeskundige maatjes. De maatjes zijn tussen de 18 en 30 jaar oud en zelf ook opgegroeid in een soort gelijke situatie en weten daarom als geen ander hoe het is.

“1 op de 4 kinderen in Nederland groeit op met een ziek of beperkt gezinslid. Deze kinderen noemen we jonge mantelzorgers.”

Identiteit

Ervaringsmaatjes is er voor alle kinderen die zich zorgen maken om een ziek of beperkt gezinslid. Jonge mantelzorger zijn is niet zielig, maar iets om trots op te zijn. Dat het niet altijd even makkelijk is, is goed te begrijpen. Een Ervaringsmaatje weet dat als geen ander en kan helpen om een steuntje in de rug te geven waar nodig.

Wie vraagt er hoe het met de jonge mantelzorger gaat?
1 op de 4 kinderen in Nederland groeit op met een ziek of beperkt gezinslid. Deze kinderen noemen we jonge mantelzorgers. Sommige kinderen moeten zorgen voor een zieke vader of moeder, andere kinderen maken zich zorgen om hun broertje of zusje met een beperking. Van al dat gepieker worden kinderen vaak onrustig, dat kan dan weer zorgen voor slapeloosheid, concentratieproblemen of rolomkeringen binnen het gezin. Daarom is het belangrijk dat ook jonge mantelzorgers gezien en gehoord worden. Een Ervaringsmaatje kan hierbij helpen.

 

Ervaringsmaatjes in ontwikkeling

Appeltje van Oranje gewonnen

Het Appeltje van Oranje is een jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds voor initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en een inspiratie zijn voor anderen. Op 18 mei 2017 werden de prijzen aan de winnaars uitgereikt door Koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde.

Ieder jaar heeft de prijsuitreiking een ander thema. Het thema van 2017, Krachtige Kinderen, draait om het versterken van kinderen zodat zij een betere toekomst tegemoet kunnen gaan. Organisaties die zich daarvoor inzetten maakten dit jaar kans op de prijzen.

Ervaringsmaatjes van Stichting Informele Zorg (SIZ) Twente, was één van de winnaars van de Appeltjes van Oranje 2017.

Nationale Zorgvernieuwingsprijs

Met het idee ‘Ervaringsmaatjes voor jonge mantelzorgers’, hebben wij de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2014 gewonnen.

Tijdens de Nationale Zorgvernieuwingsdag op 10 november 2014 mochten wij hiervoor een cheque van 75.000 euro in ontvangst nemen om ons idee daadwerkelijk te gaan uitvoeren. De prijs is een initiatief van ZonMw en VSBfonds.

Oranjefonds Groeiprogramma

In juli 2021 was de feestelijke uitreiking van de certificaten voor de deelnemers van het Oranjefonds Groeiprogramma en daarmee het officiële einde van het vierjarige groeitraject. Wat heeft het ons veel gebracht en wat hebben we er veel van geleerd!

We zijn met Ervaringsmaatjes gegroeid van 9 gemeenten in ons Twentse achterland naar 20 gemeenten door heel Nederland. We hebben in de afgelopen periode ruim 300 koppelingen mogen uitvoeren en het allerbelangrijkste de waardering van de jonge mantelzorgers / ouders en die van de Ervaringsmaatjes lag steevast rond de 9.

We gaan uiteraard altijd vol enthousiasme door met ontwikkelen en uitdragen van Ervaringsmaatjes, zodat hopelijk nog veel meer organisaties en gemeenten aanhaken de komende jaren en we nog veel meer jonge mantelzorgers kunnen koppelen aan een ervaringsdeskundig maatje.

Word Vriend van Ervaringsmaatjes

Ben jij opgegroeid met een ziek of beperkt gezinslid? Weet jij als geen ander waarom het belangrijk is dat jonge mantelzorgers gezien worden? Word dan Ervaringsmaatje! Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

 

Meer informatie