Ervaringsmaatjes van Stichting Informele Zorg (SIZ) Twente, is één van de winnaars van de Appeltjes van Oranje 2017

Het Appeltje van Oranje is een jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds voor initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en een inspiratie zijn voor anderen. Op 18 mei worden de prijzen aan de winnaars uitgereikt door Koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde. Het Oranje Fonds heeft de winnaars op maandag 1 mei bekendgemaakt in de uitzending van Hart van Nederland (SBS6). Samen met een cameraploeg van het televisieprogramma is de directeur van het Oranje Fonds, Ronald van der Giessen, bij projectleider Carlijn Lensink langsgegaan om haar te verrassen met het nieuws.

Krachtige Kinderen
Ieder jaar heeft de prijsuitreiking een ander thema. Het thema van 2017, Krachtige Kinderen, draait om het versterken van kinderen zodat zij een betere toekomst tegemoet kunnen gaan. Organisaties die zich daarvoor inzetten maakten dit jaar kans op de prijzen. Na diverse selectierondes bleven er 12 genomineerden over. De drie winnaars zijn gekozen door een jury bestaande uit bestuursleden en medewerkers van het Oranje Fonds. De andere twee winnaars dit jaar zijn Stichting Buurtgezinnen.nl en Stichting Weekend Academie. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Op 18 mei 2017 gaan de prijswinnaars naar Paleis Noordeinde in Den Haag om daar de prijs in ontvangst te nemen uit handen van onze Koning in Koningin, in aanwezigheid van Prinses Beatrix, de ontwerper van dit beeldje.

Het project Ervaringsmaatjes
Stichting Informele Zorg Twente ondersteunt sinds 2005 jonge mantelzorgers op diverse manieren. Kinderen die opgroeien worden jonge mantelzorgers genoemd. Bij deze kinderen thuis draait het vaak om de vader, moeder, broer of zus die ziek is of een beperking heeft. Ervaringsmaatjes koppelt deze jonge mantelzorgers aan een maatje die zelf in een soortgelijke situatie is opgegroeid. Het maatje biedt een luisterend oor, ondersteunt bij praktische zaken en onderneemt leuke activiteiten zodat de jonge mantelzorger zijn gedachten even kan verzetten en gewoon kind kan zijn.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds steunt sociale projecten in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Jaarlijks steunt het met zo’n 30 miljoen euro duizenden initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Voor meer informatie: www.oranjefonds.nl/appeltjes

 

Appeltjes van Oranje Winnaars 2017.
FOTOGRAFIE BART HOMBURG / ORANJE FONDS