E-MOVO: 16% van de middelbare scholieren in Twente is jonge mantelzorger

Er wordt vaak een beetje verbaasd gekeken, als we vertellen hoeveel procent van de jongeren opgroeit als jonge mantelzorger.
Dit zijn er vaak meer dan de meeste mensen denken. Uit nieuwe cijfers van de GGD blijkt dat er in Twente zelfs meer jonge mantelzorgers zijn dan wij wisten.

1 op de 6
Eens in de drie jaar wordt door de GGD het E-MOVO (oftewel, Electronische MOnitoring Voortgezet Onderwijs) uitgevoerd.
Dit onderzoek gaat over het welzijn van jongeren in onze omgeving. Dit jaar is ook het thema mantelzorg meegenomen in de vragenlijst.
Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 16% (!!) van de jongeren in Twente opgroeit als jonge mantelzorger en maakt daardoor soms ingrijpende gebeurtenissen mee. Dat is dus zelfs 1 op de 6 jongeren die vanwege een ziek, beperkt of verslaafd gezinslid soms gedoe heeft thuis.

Wat kunnen we met deze informatie?
Wat ons betreft is dit erg belangrijke informatie om rekening mee te houden.
Schooldirecteuren die zeggen ‘jonge mantelzorgers die hebben we hier niet’ geloven we dus nooit meer!
Niet alleen gemeenten maar ook ziekenhuizen, revalidatiecentra en zorgverzekeraars zouden hieruit kunnen opmaken dat niet alleen patiënten, maar het hele gezin betrokken moeten worden bij zorg.

p.s. Dat betekent echt niet dat iedere jonge mantelzorger in therapie moet of een problemen heeft, jonge mantelzorgers zijn namelijk echt niet zielig. Even vragen hoe het gaat en wat ze nodig hebben is al een mooi begin.

Het gehele rapport van de E-MOVO vind je hier