Over Ervaringsmaatjes

Ervaringsmaatjes is een maatjesproject waarin jonge vrijwilligers en stagiaires die zelf zijn opgegroeid met zorg in het gezin, ondersteuning bieden aan jonge mantelzorgers. Vaak gaat veel aandacht en zorg uit naar het zieke of beperkte gezinslid, dat kan wel eens lastig zijn. Een ervaringsmaatje weet als geen ander hoe dat is en is er speciaal voor het kind zónder beperking. Een ervaringsmaatje biedt een luisterend oor, ondersteunt bij praktische zaken en is er voor de gezelligheid. Ook helpt hij of zij inzicht te krijgen in de eigen wensen en behoeften van de jonge mantelzorgers.

Meer informatie voor ervaringsmaatjes
Meer informatie voor jonge mantelzorgers

Identiteit

Ervaringsmaatjes is er voor alle kinderen uit het werkgebied van SIZ Twente die zich zorgen maken om een ziek of beperkt gezinslid. Jonge mantelzorger zijn is niet zielig, maar iets om trots op te zijn. Dat het niet altijd even makkelijk is, is goed te begrijpen. Een ervaringsmaatje weet dat als geen ander en kan helpen om een steuntje in de rug te geven waar nodig.

Wie vraagt er hoe het met de jonge mantelzorger gaat?

1 op de 10 kinderen in Nederland groeit op met een ziek of beperkt gezinslid. Deze kinderen noemen we jonge mantelzorgers. Sommige kinderen moeten zorgen voor een zieke vader of moeder, andere kinderen maken zich zorgen om hun broertje of zusje met een beperking. Van al dat gepieker worden kinderen vaak onrustig, dat kan dan weer zorgen voor slapeloosheid, concentratieproblemen of rolomkeringen binnen het gezin. Daarom is het belangrijk dat ook jonge mantelzorgers gezien en gehoord worden. Een ervaringsmaatje kan hierbij helpen. Lees meer…

De organisatie / SIZ Twente

SIZ Twente is deskundig op het gebied van mantelzorgondersteuning. Vanuit de diverse Steunpunten Mantelzorg in ons werkgebied begeleiden onze consulenten mantelzorgers van jong tot oud. Alle consulenten zijn hiervoor HBO(+) opgeleid, weten en begrijpen waar u als mantelzorger tegen aanloopt en gebruiken een unieke methodische aanpak om samen met u de probleemgebieden aan te pakken. Naast directe mantelzorgondersteuning zijn wij ook een innovatieve partner voor opdrachtgevers en beleidsbepalers, onze deskundigheid kan op velerlei manieren ingezet worden.

Meer informatie over SIZ Twente

Nationale Zorgvernieuwingsprijs

Nzvp-web

Iedere twee jaar maken het VSB Fonds en ZON MW het mogelijk om goede innovatieve ideeën te laten meedingen voor de Nationale Zorg Vernieuwingsprijs. Uit maar liefst 65 geselecteerde plannen koos de vakjury de 5 meest spraakmakende ideeën. Na het pitchen van deze 5 plannen verkoos het aanwezige publiek Ervaringsmaatjes als het beste, innovatieve idee! Met het winnen van de Nationale Zorg Vernieuwingsprijs heeft SIZ Twente 75.000 euro gewonnen om het project te kunnen ontwikkelen en uitvoeren.

De vakjury van de Nationale Zorg Vernieuwingsprijs werd bemand door Diana Monissen (Friesland Bank), Marco Blom (Alzheimer nederland), Lucas Meijs (Erasmus universiteit) en Liesbeth Hoogendijk (Mezzo)

Naast de 75.000 euro die mogelijk is gemaakt door het ZON MW heeft het Oranje Fonds aangeboden het bedrag van de prijs te verdubbelen!

Meer informatie over de Nationale Zorgvernieuwingsprijs.

Mede mogelijk gemaakt door:

Logo_ZonMw
Logo_VSB-fonds
Logo_OranjeFonds
Logo_NZVP